Delikatne mięso w aromatycznym sosie idealne z dodatkiem ryżu i warzyw.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa, ok. 700 g
2 duże cebule
1/2 szkl mąki
ząbek czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
ok 3-4 łyżki oleju do smażenia
Polędwica duszona z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry. Zbić dłonią i oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Obtoczyć w mące a następnie partiami smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełożyć na talerz a na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso i posiekany czosnek, smażyć razem kilka minut. Zalać 1/2 l wrzątku lub bulionu, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i odparować sos jeszcze przez ok 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Komentarze