Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną polędwiczkę kroimy w plastry ( grubość ok. 1,5cm)
Rozbijamy każdy plaster dłonią. Solimy i oprószamy pieprzem z obu stron.
Na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy polędwiczki z obu stron (tak po 2 min. z każdej strony) odkładamy.
W rondlu topimy masło i przesmażamy cebulę pokrojona w kostkę wraz z grzybami. Zalewamy przegotowaną wodą( wody dajemy tylko tyle aby przykryła grzyby),dodajemy wcześniej podsmażone mięso i natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jakieś 15 minut na małym ogniu. Całość zabielamy śmietaną (rozmąconą z niewielką iloscią wody oraz soli-żeby śmietana się nie zważyła) i gotowe.
Podajemy np. z ulubioną sałatką/surówką i ziemniakami.
Smacznego :-)
Komentarze