Polędwiczkę można zastąpić schabem. Jednak po owinięciu boczkiem i obsmażeniuna patelni należy piec go dłużej w piekarniku, tj. 30–40 minut w temperaturze 150°C.
Polędwiczka wieprzowa z kapustą i kremowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Purée: korzenie pietruszki oraz ziemniaki cienko obrać. Najlepiej
dokładnie umyć je przed obieraniem, aby już nie płukać ich bez
skórki, co powoduje utratę cennych składników. Gałązki pietruszki
związać bawełnianym sznurkiem.
2.Warzywa pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka z roztopionym masłem (uważać, aby się nie przypaliło). Poddusić, doprawić solą i pieprzem.
3.Dodać natkę i ok. 200 ml wody, przykryć, dusić ok. 30 min. Korzenie pietruszki zmiksować ze śmietanką na krem, dodając wywaru z gotowania.
4.Ziemniaki utłuc, połączyć z masą z pietruszki (by purée było kremowe, wszystkie jarzyny muszą być gorące). Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
5.Kapustę pokroić w piórka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do rondla z rozgrzanym olejem i masłem, zeszklić i posolić. Dodać kapustę, podsmażyć.
6.Gdy kapusta pokryje się tłuszczem, dodać ziarna pieprzu, liście laurowe i bulion ze śmietaną. Dusić bez przykrycia ok. 15 min. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
7.Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Po 4 plastry boczku ułożyć na zakładkę i równomiernie posmarować musztardą.
8.Na brzegu 4 plastrów położyć polędwiczkę, założyć plastry na mięso. Rolując je, ciasno owinąć boczkiem. Tak samo przygotować drugą polędwicę.
9.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, powoli obsmażyć ze wszystkich stron. Nakryć folią aluminiową, piec w piekarniku w temp. 160 °C ok. 10 min.
10.Kapustę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, wyłożyć na talerze. Polędwiczki w otoczce z boczku pokroić na grube plastry, ułożyć obok kapusty.
11.Porcje polędwiczki polać sosem z pieczenia. Do mięsa i kapusty dodać purée z warzyw – najlepiej wykładać je, formując porcje za pomocą dwóch łyżek do zupy.
Komentarze