Polędwiczka z pieczarkami w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem.
• Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
• Dodać pieczarki starte na tarce, przyprawić solą i pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić.
• Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie.
• Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
• Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu.
• Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut.
Komentarze