Polędwiczki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Danie powstało dla mojego mięsożernego męża z okazji dzisiejszej 13 już rocznicy naszego ślubu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    sos sojowy
    ocet balsamiczny (mój był smakowy - figowy)
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    mąka
    500 g pieczarek
    1/2 cebuli
    200 ml śmietanki 30%
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    ziarenka smaku ziołowe
    1 łyżka masła
    oliwa

Polędwiczki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu.
    Odstawić do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor.
    Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut.

    W tym czasie przygotować sos.
    Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki.
    W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko zeszklić.
    Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż zmiękną.
    Wlać śmietankę i jogurt, doprawić ziołowymi ziarenkami smaku, solą i pieprzem.
    Całość zagotować.
    Aby sos był gęstszy, można dodać odrobinę mąki.

Komentarze

Podobne przepisy