Polędwiczki podałam z buraczkami na ciepło i ziemniakami.
15 min
Składniki:
opakowanie polędwiczek z kurczaka (można kupić w lidlu) lub średnia pierś z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
kilka łyżek oleju
sól
pieprz
papryka ładogna
majranek
przyprawa do kurczaka
kilka kropel soku z cytryny
"polędwiczki" z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z oleju i przypraw szykujemy marynatę. Wkładamy w nią mięso na ok 5 min-8 min. (jeżeli mamy pierś z kurczaka to wcześniej kroimy na paski)
Ciasto francuskie kroimy na tyle prostokątów ile mamy mięsa. Układamy na nim porcję kurczaka, dokładnie zlepiamy i formujemy półksiężyce (można wymyśleć inny kształt). Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Tak przygotowane półksiężyce smarujemy pędzelkiem rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min.
Komentarze