Maż jest pasjonatem dziczyzny dlatego próbuję ją przyrządzać na różne sposoby. To danie dla lubiących kontrasy w smakach.
20 godz.
Składniki:
• Polędwica sarny – pół kg
• Wino wytrawne białe 0.5 litra
• Oliwa z oliwek – pół szklanki
• Mieszanka przypraw, co się da to świeże: rozmaryn, gałka, goździk, jałowiec, lubczyk, szałwia lub wg własnego uznania…
• Masło- ćwierć kostki
• Jagody 30 dkg – mogą być mrożone poza sezonem
• Cukier
• Cytryna i limonka
Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki marynujemy cały dzień w połowie oliwy, wina i wszystkich przyprawach.
Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz masło i na gorące wykładamy mięso(bez marynaty), podsmażamy na silnym ogniu po czym dusimy pod przykryciem podlewając winem oraz wodą ok. 1 godziny
Sos: łyżkę masła klarujemy na wolnym ogniu po czym dodajemy jagody i cukier wg uznania ok. 1 łyżki, mieszając doprowadzamy do zagotowania i wyłączmy ogień, doprawiamy sokiem z cytryny i limonki.
Dla kontrastu smaków podaję z surówką z ogórków kiszonych i cebuli, smacznego.
Porady
Dla kontrastu smaków podaję to mięso z sałatką z kiszonych ogórków i cebuli...
Komentarze