Polędwiczki duszone w papryce

4.48 (201 ocen)

  • 45 min

Łatwe i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Duszone polędwiczki są soczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g)
    mała kalarepa
    2 duże cebule
    papryka czerwona
    olej do smażenia
    sól, pieprz, ostra papryka,majeranek
    500ml sosu pomidorowego lub domowego przecieru pomidorowego
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-przecier-pomidorowy-z-bazylia
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Polędwiczki duszone w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i majerankiem. bardzo krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie wyciągnąć mięso na talerz a na tłuszczu ze smażenia polędwiczek przesmażyć poszatkowane w słupki paprykę i kalarepę oraz cebule w piórka. Następnie zalać całość sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu.
    Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z tymiankiem i rozmarynem ziemniaczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Papryka Polędwica wieprzowa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować