Polędwiczki na słodko z morelami otulone wędzonym boczkiem

4.5 (142 ocen)

Wykwintne mięso marynowane z dodatkiem miodu, faszerowane słodkimi morelami i otulone aromatem wędzonego boczku doskonale sprawdza się w roli dania obiadowego jak również zimnej przekąski.

Składniki:

  • 800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
    230g suszonych moreli
    20 plastrów parzonego wędzonego boczku
    10 plastrów żółtego sera
    2 łyżki masła

    Marynata
    4-5 łyżek miodu
    5 łyżek soku z cytryny
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka kolendry
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Polędwiczki na słodko z morelami otulone wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka.
  • image-1f5bdd3 2. Marynata
    Wymieszać ze sobą składniki marynaty i natrzeć polędwiczki. Odstawić na około 1 godzinę.
  • image-11co35u 3. Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną morelą, owinąć plastrami sera i plastrami boczku.
  • image-06poyvq 4. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • image-22x1mam 5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować