polędwiczka wieprzowa 600 g
śliwki 6-7 sztuk
szklanka czerwonego wytrawnego wina
przyprawy(czosnek, papryka słodka, sól, pieprz)
olej1/3 szklanki
sos
pieczarki 100-200 g
ser gorgonzola 100-200 g
sól, pieprz
śmietana 30%
Polędwiczki nadziewane śliwką z sosem pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.śliwki moczymy w 1/2 szklance wina
W polędwiczce robimy otwór w który wkładamy śliwki
przyprawiamy mięso czosnkiem, , pieprzem i papryką, sola
Obsmażyłam z każdej strony na gorącym tłuszczu.
Na koniec mięso podlewamy 1/2 szklanki wina i 1 /2 szklanki wody. Dusimy do miękkości.
sos
pieczarki smażymy na tłuszczu , ser rozkruszamy i dodajemy do pieczarek zagęszczamy śmeitaną i doprawiamy do smaku.
Komentarze