Półkruche ciasto z owocami i budyniową pianką, okazało się uzależniające. Przy każdej okazji gości u nas z letnimi owocami. Dzisiejsza wersja z rabarbarem, dla odmiany pianka budyniowa o smaku czekoladowym.
1 godz. 10 min
Składniki:
Półkruche ciasto forma 25 x 35 cm
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 szklanki
margaryna 250 g
żółtka z 5 dużych jaj
śmietana 2 łyżki
Budyniowa pianka
białka z 5 dużych jaj
cukier 1 szklanka
budyń czekoladowy 40 g x 2
olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
ponadto rabarbar 2-3 łodygi, cukier 4 łyżki, cukier puder do posypania.
Półkruche ciasto z rabarbarem i czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Margarynę siekam z sypkimi składnikami, wcześniej przesianymi. Dodaję żółtka, śmietanę i cukier. Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną zwartą kulę ciasta, powinno być gładkie. Dzielę na dwie cześć owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce około 30-40 minut. Większą część ścieram na grubych oczkach tarki na formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskając dłonią formuję spód ciasta.
Rabarbar myję pod bieżącą wodą, odcinam końce i usuwam łykowatą zewnętrzną skórkę. Kroję w kostkę i zasypuję cukrem ( 3-4 łyżki ) mieszam, i odstawiam na parę minut, aby puścił sok. Rabarbar przekładam na durszlak.
Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodając partiami cukier. Budyń dodaję cały czas miksując, na końcu cienką strużką wlewam olej, w dalszym ciągu ubijając na zmniejszonych obrotach. Piankę budyniową przekładam na spód ciasta, na nią układam rabarbar. Drugą część ciasta ścieram na tarce.
Ciasto piecze się w wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 °C przez 40-50 minut. Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Komentarze