Polska baba drożdżowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej, pachnącej babki drożdżowej. Wybór dań i wypieków świątecznych nie jest przypadkowy, a baba drożdżowa nadal należy do głównych ciast wielkanocnych.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (typ 500/ przesiana): 500 gramów
    - masło (niesolone): 100 gramów
    - cukier (biały/drobny do wypieków): 80 gramów
    - cukier wanilinowy (16 g): 1 opakowanie
    - Jajko: 1 sztuka
    - drożdże (świeże): 50 gramów
    - mleko (temp. około 37 stopni C): 250 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - aromat migdałowy (w buteleczce): 5 mililitrów
    - mąka pszenna (do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta): 2 łyżki
    LUKIER::
    - cukier puder: 150 gramów
    - gorąca woda (przegotowana): 4 łyżki
    DO DEKORACJI::
    - kolorowe kropeczki cukrowe: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Polska baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temp. pokojową. Masło roztopić, wystudzić do temp. około 37 stopni C.
  • 2. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy, dodać jajko, masło, sól i aromat migdałowy, cierpliwie wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania elstycznej konsystencji.
  • 3. Ciasto umieścić w misce oprószone mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut (powinno podwoić objetość).
  • 4. Ciasto ponownie wyrobić, umieścić w formie do pieczenia babki (najlepiej silikonowej z kominem).
  • 5. Nagrzać piekarnik do temp. 160 stopni C. Babkę piec 30 minut w temp. 160 stopni C, zwiekszyć temp. do 180 stopni C, piec jeszcze 15-20 minut. Babkę wyjąć z formy, odstawić do wystudzenia.
  • 6. Cukier puder wymieszać z wodą. Powtsałym lukrem polać babkę, posypać kolorowymi kropeczkami cukrowymi.
  • baba tradycyjna na Wielkanoc 7. Rady:
    1)Ciasto drożdżowe nie lubi przeciagów, należy wyrabiać je w cieple.
    2)Miskę, do której wkładam ciasto do wyrośnięcia myję wcześniej gorąca wodą, osuszam i wkładam ciasto do ciepłego naczynia, przykrywam czystą, suchą, bawełnianą ściereczką.
    3)Lukier ucierany z surowym białkiem jest bardziej biały.
    4) Aromat migdałowy można zastąpić cytrynowym, rumowym lub wanilinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aromat migdałowy Drożdże Mąka pszenna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować