porzeczkowa polędwiczka

0 (0 ocen)

  • 30 min

To połączenie smaków poleciła mi pani z zaprzyjaźnionego warzywniaka

  • 30 min

Składniki:

  • - polędwiczka wieprzowa
    - 200 ml śmietany 18%
    - pół szklanki porzeczek
    - łyżka masła
    - ziemniaki
    - koperek
    - serek topiony
    - sól, pieprz, przyprawy do smaku

Porzeczkowa polędwiczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w centymetrowe plastry, lekko rozgniatamy dłonią.
    2. Obieramy i wstawiamy ziemniaki.
    3. Lekko obsmażamy przyprawioną polędwiczkę ( ok. minuty)
    4. Dolewamy śmietnę, dodajemy serek, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut.
    5. Pod koniec duszenia dodajemy owoce porzeczki.

Porady

Serek topiony można zastąpić mascarpone. Ja podaję wraz z ziemniakami z koperkiem i masłem oraz domowymi korniszonami, ale świetnie nadaje się do kasz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy