Porzeczkowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać szczyptę soli,cukier,posiekaną margarynę,żółtka,śmietanę i dokładnie zarobić ciasto.Podzielić ciasto na 2 części.1 część ciasta włożyć do zamrażalki .Drugą połową ciasta wylepić wcześniej przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia)blaszkę.Ciasto posypać równo kaszą manną.Na cieście ułożyć porzeczki dokładnie suszone i wmieszane z suchą galaretką.Z 5 białek ubić sztywną pianę ,utrwalić ją cukrem ciągle ubijając.Do ubitej piany dodajemy 2 budynie w proszku i dokładnie mieszamy.Wykładamy pianę na porzeczki.Wyciągamy z zamrażalki ciasto i ścieramy na grubych oczkach tarki na pianę.Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.1 godz.Ciasto studzimy dobrze w blaszce.Po ostygnięciu wyciągamy z blachy i trzepiemy cukrem pudrem.
Komentarze