Wilgotne ciasto z wyraźnie wyczuwalną nutą czarnej porzeczki udekorowane polewą o smaku białej czekolady,często gości u mnie na święta dla tych którzy nie lubią przekładanych ciast
1 godz. 15 min
Składniki:
Składniki na formę keksową 12/39 cm:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka czarnej porzeczki lub domowego dżemu z całymi owocami
250g kwaśnej śmietany
4 jajka
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
gotowa biała polewa do dekoracji
Porzeczkowe ciasto z białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę wyjmujemy z lodówki godzinę wczesniej wkładamy do dużej miski,wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę ,następnie nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia. Następnie dodajemy śmietanę oraz dzem z czarnej porzeczki lub całe owoce,mogą byc mrożone,mieszamy.
2.Mąkę pszenną połaczyć z kakao i proszkiem dodać do masy i dokładnie wymieszać.Ciasto jest dosyć gęste.
3.Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym formy keksowej wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 45-50 minut w temp 180*-do suchego patyczka.Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu polać gotową białą polewą. Smacznego!
Komentarze