powidlak na kruszonce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To ciasto wymyślone przez moją mamę. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne, takie domowe. Najsmaczniejsze w nim są powidła wymieszane z kakao, uwielbiam ten smak. Ciasto jest bardzo podzielne, podanej porcji wychodzi duża blaszka 29*34 cm.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto
    500 g mąki
    200 g masła
    200 g cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dodatkowo
    300 g powideł śliwkowych
    2 łyżki kakao
    400 ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    100 g migdałów w płatkach
    4 łyżki rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Powidlak na kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać palcami nie jak na kruche ciasto ale "szczypiąc"tak aby powstała kruszonka. Połowę wyłożyć na dno blaszki wyścielonej papierem od pieczenia.
  • 2. Powidła wymieszać z kakao (jeśli są bardzo gęste to najpierw je podgrzać). Rozsmarować na kruszonce. Na mleku ugotować budyń z cukrem, do gorącego dodać rodzynki, wymieszać i trochę przestudzić. Ciepły budyń wyłożyć na powidła, posypać reszta kruszonki a na wierzch wysypać migdałowe płatki. Piec w 200*C około 40 minut.

Porady

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować