Dodatkowo:
• 2 owoce awokado,
• 1 banan,
• 250 ml śmietanki 30 %,
• 2 łyżeczki żelatyny,
• Cukier do smaku,
• Sok w ½ cytryny,
• 4 kostki czekolady do dekoracji,
• Melisa do dekoracji,
• Około 8 truskawek do dekoracji
Pożywne babeczki bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta przekładamy do robota kuchennego (malakseru) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto by się dobrze nie kleiło należy dodać do niego jeszcze rodzynek.
Formę na muffinki smarujemy delikatnie olejem.
Z gotowej masy formujemy kulki i przekładamy do wgłębień w formie. Kulkami wyklejamy brzegi i dno wgłębień nadając kształt babeczki.
Całość przekładamy na około 30 minut do zamrażalnika by dobrze zastygło i było łatwo wyjąć.
Po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremki.
2.Awokado przekrawamy, wyjmujemy pestki i obieramy ze skórki. Miksujemy razem z obranym bananem na gładka masę. Dokładamy sok z cytryny.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy cukier do smaku (1 łyżka), wcześniej przygotowany mus. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Gotowy krem awokadowy przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki, wypełniając wgłębienie i tworząc kopczyki.
Całość dekorujemy startą czekoladą oraz truskawkami.
Komentarze