Placek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury
180 °C (z termoobiegiem:
do 160 °C). Blachę posmarować
tłuszczem. Gruszki odcedzić (50 ml
zalewy zachować). Owoce pokroić
w cienkie plastry.
2.Do ciasta czekoladowego dodać
masło, jaja i mleko. Miksować
chwilę na najniższych obrotach,
a następnie 3 minuty na najwyższych
na gładką masę. Wzdłuż
brzegów blachy umieścić kilkakrotnie
złożony kawałek folii aluminiowej
i wylać ciasto. Wygładzić
wierzch. Gruszki ułożyć dachówkowato
na cieście. Piec ok. 30 minut.
Wystudzić.
3.Polewę czekoladową roztopić
zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Włożyć do mocnego worka
foliowego, odciąć róg i zrobić na
cieście esy-floresy. Odczekać, aż
polewa zastygnie.
4.Śmietankę ubić z cukrem pudrem,
zagęstnikami i cukrem
waniliowym na sztywno. Wymieszać
z kwaśną śmietaną i zalewą
z gruszek. Nakładać łyżeczką lub
przełożyć do rękawa cukierniczego
i porcjami wyciskać na gruszki, formując
stożki. Ciasto ewentualnie
oprószyć cukrem pudrem wymieszanym
z kakao i udekorować ozdobami
z czekolady.
Komentarze