Placek lorraine (lotaryński) z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykonujemy niewielkie wgłębienie i wkładamy żółtko. Masło kroimy na niewielkie kawałki i zagniatamy szybko ciasto. Na początku siekamy nożem, a później dłońmi. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wymiary formy do tarty ( u mnie 24 cm ). Nakłuwamy wszędzie widelcem i podpiekamy w temp. 200 C przez ok. 10 min, aż lekko się zarumieni.
Boczek i ser kroimy w niewielką kosteczkę. Jajka mieszamy razem ze śmietaną. Następnie dodajemy boczek, ser, gałkę oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy pieprzem. Wylewamy na podpieczoną tartę i wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 35 min.
Porady
Jeśli boki tarty będą za mocno się rumieniły wystarczy przykryć folią aluminiową.
Komentarze