Placek lorraine (lotaryński) z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

super na nietypowy obiad lub kolację - ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

    1 szklanka mąki tortowej
    125 g masła, zimnego
    1 żółtko
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    200 g wędzonego boczku
    200 ml kwaśnej śmietany 18%
    4 jajka
    150 g żółtego sera
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Placek Dania główne

Placek lorraine (lotaryński) z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek lotarynski 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykonujemy niewielkie wgłębienie i wkładamy żółtko. Masło kroimy na niewielkie kawałki i zagniatamy szybko ciasto. Na początku siekamy nożem, a później dłońmi. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wymiary formy do tarty ( u mnie 24 cm ). Nakłuwamy wszędzie widelcem i podpiekamy w temp. 200 C przez ok. 10 min, aż lekko się zarumieni.

    Boczek i ser kroimy w niewielką kosteczkę. Jajka mieszamy razem ze śmietaną. Następnie dodajemy boczek, ser, gałkę oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy pieprzem. Wylewamy na podpieczoną tartę i wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 35 min.

Porady

Jeśli boki tarty będą za mocno się rumieniły wystarczy przykryć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sery Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować