Placek makowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
białka ubić z cukrem i dodawać po 1 żółtku. Dodać składniki sypkie i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać ocet i wymieszać bardzo delikatnie. Wylać ciasto do formy (26x34) i piec do 30 min w 180 st. C.
Po wystudzeniu wierzch ("skórkę ") delikatnie ściąć i podzielić biszkopt na pół.
2.WKŁADKA MAKOWA:
ubić białka z cukrem i dodać mak z mąką - delikatnie wymieszać. Wylać do formy (26x34) i piec w 180 st C, 25-30 min.
Po wystudzeniu podzielić na pół i przełożyć dżemem porzeczkowym. Należy tak złożyć placki aby zewnętrzne, przypieczone strony znalazły się wewnątrz.
3.PIANKA:
Śnieżki ubić z 600 ml mleka, dodać ostudzone galaretki rozpuszczone w wodzie, ponownie wymieszać.
4.Połowę pianki wyłożyć na 1 część biszkoptu, przykryć wkładką makową a na to wyłożyć pozostałą część pianki i przykryć 2 częścią biszkoptu.
Można odłożyć parę łyżek pianki na boki. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Komentarze