Super - placek, rodzaj zapiekanki. Znakomity na obiad lub ciepłą kolację :)
Składniki:
40 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. karczek lub łopatka)
2 duże ziemniaki (ok.40 dag)
1 duża cebula (ok. 10 dag)
2 jajka
1 nieduża cukinia (ok. 30 dag)
1 papryka czerwona (ok. 20 dag)
5 ząbków czosnku
2 mięsiste pomidory (ok. 20 dag) - u mnie odmiany LIMA
ok. 50 g tartej mozzarelli
2 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki oleju
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz
pieprz ziołowy
Placek mięsno - ziemniaczany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i oczyszczoną paprykę kroimy w małą kostkę, przesmażamy na oleju ok. 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę zielonej pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem.
2.Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na chwilę, a kiedy puszczą sok - odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę.
3.Mieszamy dokładnie mięso z odciśniętymi ziemniakami, cebulą i jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
4.Masę mięsno - ziemniaczaną wykładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch wykładamy cukinię z papryką.
5.Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 25 minut. Następnie na wierzch wykładamy pokrojone w plastry pomidory i pieczemy kolejne 20 minut. Posypujemy mozzarellą i zapiekamy jeszcze 2 minuty. Przed podaniem posypujemy pozostałą zieloną pietruszką.
Porady
Placek upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach dna 23cmx19cm.
Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje.
Komentarze