Placek wystawa z kawą i wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem ciągle ubijając.Następnie dodać cukier waniliowy,ubić.Dodać pozostałe suche składniki (oprócz kawy).Wymieszać.Ciasto wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę ,robiąc łyżką kleksy.całe białe ciasto posypać zmieloną kawą i zalać ciastem biszkoptowym,wyrównać biszkopt i upiec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.Ciast gotowe ,gdy po wbiciu patyczek jest suchy.Ciasto wystudzić i przeciąć na pół.
Biszkopt:Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem wciąż ubijając.Dalej ubijać dodać żółtka roztrzepane z octem,olej,na końcu wymieszać z suchymi składnikami.
Ser:Żółtka utrzeć z cukrami i tłuszczem.Dodawać stopniowo ser,następnie budyń,zapach,skórkę,a na samym końcu lekko wymieszać z ubitymi białkami na sztywno.Upiec serni na przygotowanej blaszce w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach,przez ok.50 min.Dobrze wystudzić i delikatnie wyjąć z blachy.
Masa:Galaretki rozpuścić w 1,5 szkl.gorącej wody.Pozostawić do lekkiego stężenia.Zimne mleko wymieszać ze śnieżkami i ubijać przez ok.3-4 min. na sztywno,następnie dodawać powoli tężejącą galaretkę.
Składanie placka:
Ciasto z kawą-1/2 masy ze śnieżką-wkładka serowa-1/2 masy ze śnieżką-ciasto z kawą-polewa czekoladowa.Ciasto włożyć do lodówki.
Komentarze