• 2 szklanki maki plus 2 łyżki do posypania owoców
• 250 g masła roślinnego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier waniliowy
• 4 jajka
• 150 ml mleka
• Sól
• 200 g malin
• 200 g jeżyn
• Tłuszcz i bułka tarta do blachy
• Cukier puder do posypania
• Kilka malin i jeżyn oraz listków melisy do dekoracji
Placek z malinami i jeżynami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roślinne rozpuść w rondelku, dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
2.Do przestudzonego tłuszczu wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, dodaj żółtka. Zmiksuj na gładką masę, dolewając mleko. Ciasto powinno być lejące, gęściejsze od naleśnikowego.
3.Ubij na sztywno białka z łyżką cukru i delikatnie wymieszaj z ciastem.
4.Owoce opłucz, osusz, posyp 2 łyżkami mąki i delikatnie wymieszaj. Nie opadną wówczas przy pieczeniu na dno formy.
5.Formę natłuść i wysyp bułką tartą. Ciasto wylej do formy i posyp owocami. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 1 170 stopniach około 40 minut. Posyp cukrem pudrem, pokrój na kawałki, udekoruj malinami, jeżynami oraz melisą.
Komentarze