Placek z nutellą i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Po upieczeniu podzielić na dwie części.
2.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać z brzoskwiniami.
3.Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i rozpuścić mąki. Wlać na gotujące mleko, mieszać energicznie. Wystudzić. Masło utrzeć na puch porcjami dodawać budyń.
4.Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać galaretkę.
5.Wafel pokruszyć, nutellę lekko podgrzać – wymieszać z waflem.
6.Przełożenie: połowa biszkopta – galaretka z brzoskwiniami – biszkopt – masa nutellowa – krem – biszkopty – masa śmietanowa – starta czekolada
Porady
Moja blacha ma wymiary 23x38 cm.
Odgrzewając nutellę należy uważać żeby się nie przypaliła. Ja troszkę ,,nutelli" zjadłam i ciężko mi było potem przykryć biszkopt :-)
Komentarze