Placki, które podbiły moje podniebienie. Rewelacyjne w smaku, kolorystycznie także ładnie się prezentują.W sam raz na kolacje - bez wyrzutów sumienia;)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- brokuły mrożone (koszyczki): 125 gramów
- kalafior mrożony (różyczki): 125 gramów
- marchew mała(mrożona): 150 gramów
- Jajko (jeśli małe to 3 sztuki): 2 sztuki
- mąka pszenna: 1 łyżka
- sól do smaku: 2 szczypty
- pieprz do smaku: 2 szczypty
- olej: 2 łyżki
Placki z warzywami w roli głównej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa rozmrażamy.
W rozdrabniaczy tniemy na malutkie kawałki.
Dosłownie kilka obrotów, muszą powstać drobinki warzyw, nie gładka masa (papka).
Przekładamy wszystko do miski, dodajemy jajka,mąkę, sól i pieprz.
Całość mieszamy, aby połączyły się składniki.
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje mieszanki warzywnej.
Placki muszą być dosyć grube, aby przy przewracaniu na drugą stronę nie rozpadały się.
Smażymy z obu stron po 3 minuty każdy.
*Jeśli chcecie zrobić ze świeżych warzyw, to kalafior i brokuł ugotować al dente, marchewki nie trzeba. dojdzie podczas smażenia;)
Komentarze