Placki ziemniaczane z cukinią i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwile.
Z cukinii wykrywamy miąższ i ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach (nie obieramy), dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę, przeciśnięty czosnek oraz resztę składników i odciśnięte ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżka porcje i formujemy placki, smażymy na złoty kolor z obydwu stron na wolnym ogniu, wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smaczne nie tylko na ciepło.
Komentarze