Placki ziemniaczane z kaszą i bitą śmietaną

4.5 (162 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Chrupiące, pyszne i w zupełnie innym wydaniu. ;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI::
    - ziemniaki surowe: 2 kilogramy
    - kasza gryczana w torebce: 100 gramów
    - cebula biala: 2 sztuki
    - czosnek (ząbki): 4 ząbki
    - jajka kurze: 2 sztuki
    - pieprz czarny świeżo mielony: 2 łyżeczki
    - gałka muszkatolowa: 1 szczypta
    - mąka gryczana: 1 szklanka
    DODATKOWO::
    - rozmaryn (drobno pokrojony): 1 pęczek
    - sól morska do smaku: 1 szczypta
    - śmietanka kremowa 30%: 400 mililitrów
    - olej do smażenia: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z kaszą i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Następnie odcedzamy nadmiar wody przy użyciu lnianego woreczka.

    Ale jeśli ktoś ma sokowirówkę to wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynę.
    Następnie wrzucamy do sokowirówki czosnek oraz cebulę.
  • 2. Do odsączonego miąższu dodajemy kaszę, jajka, mąkę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową.
    Dokładnie mieszamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki.

    Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany rozmaryn (bez gałązki), szczyptę soli i ubijamy na sztywno.

    Placki podajemy z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana Kasza Kasza gryczana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować