Placki ziemniaczane z kaszą i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Następnie odcedzamy nadmiar wody przy użyciu lnianego woreczka.
Ale jeśli ktoś ma sokowirówkę to wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynę.
Następnie wrzucamy do sokowirówki czosnek oraz cebulę.
2.Do odsączonego miąższu dodajemy kaszę, jajka, mąkę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową.
Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki.
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany rozmaryn (bez gałązki), szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
Komentarze