Pleśniak z dżemem porzeczkowym

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

To ciasto jest naprawdę pysznym ciastem

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    mąka- 2 szkl
    cukier - 3 łyżki
    margaryna -250 g
    żółtka - 5 szt
    proszek do pieczenia -2 łyżeczki
    PRZEŁOŻENIE
    mleko- 3 szkl
    budyń waniliowy - 2 torebki
    cukier -2,5 łyżki
    cukier puder do posypania ciasta
    dżem porzeczkowy - 1 słoik
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Pleśniak z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pleśniak z dżemem porzeczkowym 1. CIASTO
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć na 1 godz. do zamrażalki. Jedną część ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę
  • Pleśniak z dżemem porzeczkowym 2. MASA BUDYNIOWA
    2 szkl mleka zagotować z 2,5 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotującego się mleka, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy, na dżem wylać gorący budyń,
  • Pleśniak z dżemem porzeczkowym 3. Zetrzeć na budyń 2 część ciasta, włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować