Pstrąg upieczony w taki sposób jest bardzo smaczny i aromatyczny, w przeciwieństwie do smażonego nie zawiera tłuszczu więc mamy dietetyczne danie, często przyrządzam go na piątkowy obiad.
Składniki:
2 oczyszczone pstrągi
1 cytryna
Pół pęczka kopru
Przyprawa do ryb
Sól, pieprz
100 gram masła
Pstrąg pieczony z koperkiem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone pstrągi dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wierzch lekko nacinamy. Środek ryby oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb . Do środka wkładamy po 50 gram masła oraz gałązki kopru. Cytrynę sparzamy, kroimy w plasterki, wkładamy do środka. Pstrągi przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch posypujemy przyprawą do ryb, układamy gałązki kopru oraz plasterki cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze