Prosty deser mleczno-galaretkowy "błękitne oczko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żelatynę namaczamy w 3 łyżkach wody. mleko gotujemy z aromatem i cukrem, gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści ( nie gotujemy ).
3 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 4 szklankach wody, 1 galaretkę żółtą lub pomarańczową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. część niebieskich galaretek rozlewamy do foremek na babeczki, czekamy aż stężeją,pozostałą galaretkę odstawiamy do stężenia. do salaterek wkładamy stężałą babeczkę niebieską, zalewamy to tężejącą masą migdałową, gdy stężeje wykładamy na to kawałeczki galaretki niebieskiej, następnie zalewamy to galaretką żółtą. podajemy z bitą śmietaną
Porady
Jeśli ktoś nie przepada za aromatem migdałowym możemy zastąpić go cukrem waniliowym .
Komentarze