Prażona cebulka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cebulę pokroiłam w grubą kostke. Przełożyłam do wysokiej miski. Wymieszałam by się warstwy cebuli rozkleiły. Dodałam mąke - dokładnie wymieszałam. Na patelnię z grubym dnem o średnicy 28 cm wlałam olej. Gdy sie tłuszcz rozgrzał włożyłam cebulę. Smażyłam na średnim ogniu ok 25 min, często mieszając - do ładnego zezłocenia. Pod koniec smażenia dodałam szczyptę cukru. Łyżką cedzakową zdjełam cebulę z patelni pozostawiając nadmiar oleju. Uprażoną cebulę wysypałam na grubą warstwę ręcznika papierowego. Po chwili przeniosłam na drugą warstwę ręcznika papierowego. Tu cebulę oprószyłam solą. Gdy wystygła przełożyłam do słoika, szczelnie zakręciłam słoik i schowałam do lodówki. W lodówce taka cebulka może stać nawet kilka miesięcy. Używam do dań mięsnych, do kanapek, hamburgerów, sałatek. Służy mi nawet jako posypka do ugotowanych ziemniaków
Komentarze