Precle z sezamem

4.5 (185 ocen)

Precelki wychodzą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Polecam na śniadanie lub po prostu przekąskę. Możemy je także posypać makiem lub solą. Ja najbardziej lubię sezamowy dodatek.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg mąki,
    • Około1,5 szklanki wody,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 łyżka smalcu,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka cukru,
    Dodatkowo:
    • 1 jajko do smarowania,
    • Sezam do posypania,
    • 1,5 litra wody do gotowania,
    • 1 łyżeczka sody do gotowania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Precle Ciasta Przekąski Ciasto

Precle z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty rozczyn 1. Połowę wody podgrzewamy. Dodajemy do niej sól, cukier, drożdże oraz mąkę, tyle by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia.
  • dodanie rozczynu do mąki 2. Miedzy czasie mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej smalec i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy dokładając wodę (około 10-15 minut).
  • pozostawione do wyrośnięcia ciasto 3. Gotowe, gładkie ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy do podrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto 4. wyrośnięte ciasto
  • podział 5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy i dzielimy na około 15 części.
  • wałek 6. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30-40 cm (wałek powinien być delikatnie grubszy na środku).
  • uformowany 7. Z gotowego wałka formujemy precle.
  • gotowanie 8. Wodę zagotowujemy z dodatkiem sody. Uformowane precle wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy około 30 sekund. Po tym czasie wyjmujemy.
  • przed pieczeniem 9. Wyjęte układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy sezamem. Precle pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować