Przekładane ciasto miodowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mam w domu przeróżne marmolady własnej roboty. Postanowiłam je wykorzystać do ciasta miodowego

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 szklanek przesianej mąki
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżeczki cynamonu
    ½ łyżeczki mielonych goździków
    laska wanilii
    ½ kostki masła
    1 szklanka miodu
    4 jajka
    tabliczka gorzkiej czekolady
    ½ małego kubeczka (200g) słodkiej śmietanki

    do przełożenia kolorowe , twarde marmolady i powidło
    do jednej z marmolad lub powidła dodaj pokrojoną usmażoną skórkę pomarańczową

    forma do pieczenia 24x24cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Marmolady

Przekładane ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać sól, cynamon i goździki
    2. Oddzielnie utrzeć masło do białości, dobrze roztrzepać jaja mikserem
    3. Do masła dodawać partiami stale ucierając: jajka, miód i mąkę z przyprawami –zagnieść lekkie ciasto
    4. Ciasto podzielić na pięć cześci, rozwałkować każdy blat przez folię
    5. W kwadratowych formach upiec cienkie placki – 5 sztuk ( rozważyłam ciasto na wadze kuchennej)
    6. Blaty przekładać kolorowymi marmoladami
    7. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką w łaźni wodnej
    8. Wystudzone ciasto posmarować przygotowaną czekoladą

Porady

jeżeli jajka będą bardzo duże , może być potrzeba dodania jeszcze trochę mąki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada Goździki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować