Przekładaniec bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy na dwie jednakowe blaszki do pieczenia.
Ciasto miodowe: Mąkę zmieszaną z sodą oraz cukrem pudrem siekamy razem z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę do pieczenia.
Sezam: Wszystkie składniki mieszamy w rondelku. Trzymamy na małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Lekko przestudzony sezam wykładamy na ciasto miodowe. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut.
Orzechy: Zmieszane składniki w rondelku stopniowo podgrzewamy. Cały czas mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy na jedno ciasto kruche. Pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 160C.
Piana migdałowa: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na koniec delikatnie wmieszamy migdały. Na powierzchni drugiego blatu kruchego ciasta rozsmarowujemy słoiczek powideł. Na powidła wykładamy pianę migdałową. Pieczemy w temp. 160 C ok. 30 minut.
Masa: Na mleku gotujemy budynie, odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem. Do smaku dodajemy cukier i amaretto.
2.Przełożenie: Ciasto orzechowe - 1/2 masy - ciasto sezamowe - 1/2 masy - ciasto z migdałami - polewa
Komentarze