Przekładaniec jabłkowy z kokosem i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubijać, następnie dodać żółtka. Wsypać mąkę wraz z proszkiem i kakao, wymieszać łyżką. Ciasto wylać pergamin przystosowany do pieczenia ciasta. Piec około 20 minut w temp. 170 C
2.Biszkopt zielony:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubijać, następnie dodać żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem, wymieszać łyżką. Ciasto wylać pergamin przystosowany do pieczenia ciasta. Piec około 20 minut w temp. 170 C.
3.Ciasto kokosowe:Białka ubić na sztywno dodając cukier, ponownie ubijać, następnie dodać wiórki kokosowe razem z proszkiem wymieszać łyżką. Ciasto wylać na pergamin, piec w temperaturze170 C, około 20 minut. Od razu po upieczeniu wyłożyć ciasto na deskę.
4.Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka podlać odrobiną wody i uprażyć. Wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, aby rozpuściły się w jabłkach.
5.Masa budyniowa:1 szklankę mleka zagotować wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrobić budyń i wlać do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Gorący wylać na stężałą masę jabłkową.
6.Bita śmietana:Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, na koniec tężejącą galaretkę.
7.Przełożenie:
Biszkopt ciemny – masa jabłkowa – wrzący budyń – biszkopt zielony – masa śmietanowa – ciasto kokosowe – masa śmietanowa – kakao lub starta czekolada
Komentarze