Ptysie

0 (0 ocen)

Coś słodkiego super smacznego

Składniki:

  • * CIASTO:
    * 1/4 l wody
    * 125 g margaryny lub masła
    * 4-5 jaj
    * 1 szklanka mąki pszennej
    * MASA:
    * 1 litr mleka
    * 1 szklanka cukru
    * 1 cukier waniliowy
    * 3 jajka
    * 4 łyżki mąki pszennej
    * 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1 kostka margaryny lub masła

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszając chwilę gotować. Przestudzone ciasto przełożyć do robota i miksować dodając po 1 jajku. masę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji około 8 minut.
  • 2.
    Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje masy szprycą lub łyżką pozostawiając spore odstępy bo ciast wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
  • 3.
    Upieczone ptysie przeciąć w poprzek zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

  • 4.
    Masa: w 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, obie mąki i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Chwilę gotować cały czas mieszając. Gdy masa przestygnie margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy na gładką masę.
  • 5.
    Gdy masa jest gotowa napełniamy nią dolne części ptysi, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

ptysie

4.99 (164 ocen)

ptysie

4.99 (164 ocen)

Ptysie

celkapatelka Łatwe do zrobienia 45 min

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Malinowe ptysie z różowym lukrem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ptysie

akrobatka22 . 60 min