Ptysie z bitą śmietaną

4.5 (146 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Doskonałe na deser. Moje ulubione są z bitą śmietaną, ale możemy do nadzienia użyć np. kremu kartkowego .

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - woda: 1 szklanka
    - masło (kostki 200g): 0.75 opakowania
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana

Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, trzeba uważać aby nie przypalić, mieszamy do momentu, aż ciasto nie zacznie odchodzić od garnka. Studzimy.
    Gdy przestygnie dodajemy jajka i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
    Masa będzie gęsta, ale to dobrze.
    Napełniamy szprycę masą i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie.
    Ptysie urosną więc zachowujemy między nimi przestrzeń.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 25-30 min., gdy ptysie się podpieką po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik uchylamy drzwi i zostawiamy ptysie na 10 min. w piekarniku (z uchylonymi drzwiczkami).
    Studzimy i rozcinamy na pół.
    Przygotowujemy bitą śmietanę .
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i nadziewamy nią ptysie.
    Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować