ptysie z kremem piankowym (białkowo-cytrynowym)

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ze strony ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:

    ILOŚĆ: ok. 2 blaszki ptysi

    1 szklanka wody
    1 szklanka maki tortowej
    120 g masła lub margaryny
    4 jajka, duże
    łyżeczka cukru
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA KREM BIAŁKOWO – CYTRYNOWY:

    4 duże białka
    1/2 szklanki cukru
    1 galaretka cytrynowa, proszek
    1 szklanka wody, wrzącej

    Przepis ze strony ilovebake.pl
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Ptysie Galaretki

Ptysie z kremem piankowym (białkowo-cytrynowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę przekładamy do rondelka razem z masłem, cukrem oraz solą. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy masę, aż zacznie odstawać od rondelka. Odstawiamy na 10 do lekkiego wystudzenia. Dodajemy jajka, po dodaniu jednego mieszamy łyżką lub mikserem. Masa powinna być lekko szklista. Nie mieszamy za długo.

    Ciasto nabieramy dużą łyżką i za pomocą małej łyżeczki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w odległości kilku cm od siebie. Możemy ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy około 3 cm szerokości gniazdka (zdjęcia z wykonania poniżej). Pieczemy w temp. 200 C przez około 20-25 min, aż będą napuszone i skórka się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na pół.

    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki i wyciągamy jak będzie tężejąca. Do żaroodpornej miseczki przekładamy białka i cukier. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i zagotowujemy. Miskę układamy na rondelku i zaczynamy miksować białka na sztywną masę. Sprawdzamy palcami czy nie czuć kryształków cukru. Jeśli masa jest dobrze ubita i nie czuć cukru może zdjąć z rondelka. Cały czas miksując masę na średnich obrotach dodajemy powoli tężejąca galaretkę. Chwilę jeszcze miksujemy. Jeśli krem jest za rzadki wkładamy go na ok. 1 godz do lodówki. Cały czas sprawdzamy krem czy jest już dobry, ponieważ potrafi szybko stężeć i później ciężko go formować. Masę wkładamy do woreczka cukierniczego z tylką i wyciskamy na dolną część ptysia. Przykrywamy wierzchnią częścią i oprószamy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować