Te ptysie zrobiłam z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem likieru o smaku pina colada. Krem w smaku jest obłędny, nie za słodki ale z wyczuwalnym smakiem likieru.
Składniki:
250 ml wody
125 g margaryny
1 szkl mąki pszennej
3 duże jajka lub 4 małe
Krem
500 ml kremówki 30%
1/4 szkl gorącej wody
3,5 łyżeczki żelatyny
150 ml likieru o smaku pina colada
2 łyżki cukru pudru
Ptysie z kremem pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Trzymać na ogniu i mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciastem napełniać worek cukierniczy z końcówką gwiazdki i na blasze wyłożonej papierem wyciskać okrągłe porcje ciasta. Nie za blisko siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce.
Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewać powoli zimny likier. Na końcu wlewać małym strumieniem letnią żelatynę. Jeśli krem będzie za rzadki włożyć go na kilka minut do lodówki.
Ptysie przekroić wzdłuż, na spód nałożyć sporą ilość kremu i przykryć górą. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki by krem stężał. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze