Ptysie z kremem pina colada

0 (0 ocen)

Te ptysie zrobiłam z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem likieru o smaku pina colada. Krem w smaku jest obłędny, nie za słodki ale z wyczuwalnym smakiem likieru.

Składniki:


  • 250 ml wody
    125 g margaryny
    1 szkl mąki pszennej
    3 duże jajka lub 4 małe
    Krem
    500 ml kremówki 30%
    1/4 szkl gorącej wody
    3,5 łyżeczki żelatyny
    150 ml likieru o smaku pina colada
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana

Ptysie z kremem pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Trzymać na ogniu i mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciastem napełniać worek cukierniczy z końcówką gwiazdki i na blasze wyłożonej papierem wyciskać okrągłe porcje ciasta. Nie za blisko siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce.

    Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewać powoli zimny likier. Na końcu wlewać małym strumieniem letnią żelatynę. Jeśli krem będzie za rzadki włożyć go na kilka minut do lodówki.

    Ptysie przekroić wzdłuż, na spód nałożyć sporą ilość kremu i przykryć górą. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki by krem stężał. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować