Pulpeciki wegetariańskie jaglano-soczewicowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy kaszę jaglaną i soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniach. Cebulkę przekrajamy na pól, jedną połowę kroimy w drobną kostkę i delikatnie szklimy na patelni. Drugą połowę kroimy w piórka- wykorzystamy ją jako dodatek(sos).
2.Odcedzamy kaszę i soczewicę i mieszamy ze sobą. Dodajemy cebulkę, sól, pieprz i zaczynamy formować pulpeciki. Następnie delikatnie obtaczamy je w oliwie i bułce tartej i smażymy, aż się zarumienią. (Ostrożnie, aby się nie rozpadły!)
3.Pomidorki koktajlowe parzymy, obieramy ze skórki. Kroimy je oraz suszone pomidorki w drobną kostkę.
4.Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę, posiekany czosnek, pomidorki koktajlowe i szpinak. Dodajemy sól i pieprz. Czekamy aż liście szpinaku "zwiędną". Następnie dodajemy odrobinę śmietany, odrobinę chili (dla wielbicieli ostrych smaków więcej niż odrobinę), suszone pomidorki i posiekane liście bazylii.
5.Pulpeciki przykrywamy połączonymi na patelni dodatkami.
Smacznego!
Porady
Dla wielbicieli kuchni orientalnej polecam dodać do pulpecików odrobinę cynamonu, anyżu i imbiru. :)
Komentarze