Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone układamy w misce. Dodajemy pokrojoną w kostkę połowę cebuli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, odciśniętą z mleka bułkę, jajko. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy mięso. Następnie formujemy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące. Mięsko wkładamy do gotującej wody z jedną kostką rosołową. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Odstawiamy.
2.W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy cebulkę. Dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania wody z grzybów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy trochę wody, pieczarki dusimy do miękkości. Następnie dolewamy około 750 ml wody wymieszanej z ketchupem koncentratem, jarzynką oraz cukrem (jarzynki oraz cukru dodajemy do smaku). Sos zagęszczamy 3 łyżkami mąki wymieszanymi z połową szklanki wody. Mieszamy aż sos będzie jednolity.
3.Do gorącego sosu dodajemy pulpety. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze