Pulpeciki w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż. Do garnka wlać około 1 litr wody, następnie dodać około 6 łyżek ryżu. Po zagotowaniu dodać pół łyżki soli i gotować. Gotowy ryż przełożyć na cedzak ( w celu pozbycia się nadmiaru wody). Poczekać aż wystygnie.
2.Następnie dużą cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek zetrzeć na prasce. Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju.
3.Do miski przełożyć ryż, mięso mielone oraz cebulę i czosnek ( wcześniej przysmażony ).Następnie dodać przyprawę do mięsa mielonego, przyprawa uniwersalna i pieprz ( doprawić według własnego uznania). Wbić jajka i wsypać szklankę bułki tartej. Wszystko razem wymieszać.
4.Uformować pulpeciki i podsmażyć je na rozgrzanym ogniu.
5.Zagotować ok 3 litry wody. Następnie dodać 3 kostki rosołowe, 1 łyżkę maggi i odrobinę pieprzu. Po zagotowaniu włożyć około 5 pulpetów.
6.Przygotować sos. Do garnuszka przelać ok. 4 nalewki przyprawionego bulionu. Następnie dodać ok. 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki śmietany 12 % i 2 łyżki mąki. Wszystko razem rozrobić, a następnie wlać do gotującego się bulionu z pulpetami. Gotować ok. 10 minut.
7.Pulpety w sosie pomidorowym najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. Smacznego :)
Komentarze