PULPECIKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI ZAPIEKANE W SOSIE KOPERKOWYM

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Zwykłe kotlety mielone można prostym sposobem zamienić w ciekawe danie.Płatki owsiane mogą zastąpić jajko,ale mogą też być dodatkowym składnikiem ,który nada kotletom sprężystości i wzbogaci je pod względem odżywczym.Pulpety smażymy a następnie zapiekamy pod sosem koperkowym...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki dla ok 4 osób;

    0,5 kg mięsa mielonego
    2-3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    3 łyżki mleka
    1 jajko
    1 mała cebula
    bułka tarta
    przyprawa kucharek lub inna do mięs
    pieprz ziołowy
    Sos koperkowy;
    1 szklanka słodkiej śmietanki
    2 łyżki koperku
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    sól
    pieprz
    ew. vegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Pulpeciki z płatkami owsianymi zapiekane w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki namaczamy w mleku kilka minut.Do mięsa dodajemy posiekana cebulkę i przyprawiamy do smaku.Dodajemy namoczone płatki,mieszamy.Formujemy pulpety obtaczamy w bułce tartej ,smażymy z każdej strony.
    Przygotowujemy sos:Śmietanę zagotowujemy ,dodając rozmieszaną w małej ilości zimnej wody mąkę.Doprawiamy do smaku.Mieszamy do zgęstnienia sosu,dodajemy posiekany koperek.
    Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym,polewamy sosem,zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować