Pulpeciki z ryby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki.
2.Gotuj je w misie robota Kenwood Cooking Chef, do momentu aż będą miękkie (nie montuj żadnego mieszadła). Odcedź. Trzymaj w ciepłym miejscu.
3.Usuń skórę z filetów ryby. Pokrój ryby w 2 cm kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
4.Przełóż rybę do malaksera z zamontowanymi ostrzami do szatkowania, dodaj żółtko i pietruszkę. Dodaj śmietankę. Zmiksuj na gładką masę.
5.Za pomocą blendera ręcznego Triblade – z końcówką „Masher” - przygotuj puree.
6.Przy pomocy 2 łyżek uformuj z masy rybnej pulpeciki.
7.Ułóż pulpeciki na sitku do gotowania na parze. Do misy robota wlej ok. pół litra wody i włóż sitko z pulpecikami.
Gotuj na parze przez 6 minut. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 2-3 minuty, tak aby krewetki się podgrzały.
8.Przygotuj sos:
Do misie robota Cooking Chef zamontuj mieszadło elastyczne. Wlej bulion i kremówkę, dopraw według uznania. Gotuj przez 5-6 minut, by sos zgęstniał.
9.Na talerz wyłóż porcję puree z makiem, dookoła ułóż ugotowane pulpeciki z ryby i krewetki. Udekoruj sosem i kawiorem.
Komentarze