Pulpety drobiowo-jaglane duszone w kapuście włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie. Odsączamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2.Mięso drobniutko siekamy lub mielimy w maszynce. Dodajemy do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na grubej tarce marchewkę, posiekaną natkę oraz kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
3.Kapustę szatkujemy, zalewamy ok. szklanką wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gdy kapusta zacznie się gotować, dodajemy obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę oraz posiekany koperek.. Do kapusty wkładamy pulpety i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.
4.Gdy woda nam prawie odparuje, dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Komentarze