Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować klopsiki i podsmażyć na oleju. Dodać ½ łyżeczki soli, pieczarki i dusić tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Zalać bulionem i gotować 10 minut na małym gazie pod przykryciem, od momentu ponownego zawrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie przygotować klopsiki:
Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Rękami zwilżonymi wodą uformować klopsiki.
Na talerzyk wsypać dwie łyżki mąki i obtoczyć w niej klopsiki. Wrzucić do gotującego się sosu grzybowego i gotować 20 minut na małym ogniu. Zdjąć w palnika, dodać pietruszkę i podawać.
Komentarze