Pulpety w sosie pieczarkowym

4.5 (161 ocen)

  • 40 min

Delikatne, gotowane pulpety z mięsa indyka

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    ½ litra bulionu z kury lub warzywnego
    300 g pieczarek
    1 nieduża cebula
    2 łyżki mąki
    2-3 łyżki natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować klopsiki i podsmażyć na oleju. Dodać ½ łyżeczki soli, pieczarki i dusić tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Zalać bulionem i gotować 10 minut na małym gazie pod przykryciem, od momentu ponownego zawrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
    W tym czasie przygotować klopsiki:
    Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Rękami zwilżonymi wodą uformować klopsiki.
    Na talerzyk wsypać dwie łyżki mąki i obtoczyć w niej klopsiki. Wrzucić do gotującego się sosu grzybowego i gotować 20 minut na małym ogniu. Zdjąć w palnika, dodać pietruszkę i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować