Pulpety z mintaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy, myjemy
i kroimy w dużą kostkę.
Wlewamy tyle osolonej wody,
aby były przykryte. Gotujemy
pod przykryciem na małym ogniu, aż zredukujemy
wywar do ok. 3 cm. Warzywa
wyjmujemy.
2.Koperek myjemy, osuszamy
i siekamy. Chleb namaczamy
w mleku i mocno
odciskamy. Cebulę obieramy.
Filety rozmrażamy. Myjemy
i osuszamy papierowym
ręcznikiem kuchennym.
Przepuszczamy przez
maszynkę z cebulą i chlebem.
Dodajemy jajko, 2/3
koperku oraz mąkę. Dokładnie
mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem.
3.Z masy formujemy niewielkie
kulki. Gotujemy kilka
minut w wywarze. Wyjmujemy.
Wywar miksujemy z warzywami
i śmietaną. Wsypujemy
koperek, mieszamy.
Sosem polewamy pulpety.
Komentarze