Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie.Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać marchewkę i chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone dać do miski,dodać marchewkę z cebulą,ugotowany ryż, majonez, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy formować pulpety i układać w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać pulpety. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5-10 minut. Można podać z ziemniakami i dowolną surówką lub z makaronem tagliatelle.Smacznego.
Porady
W przepisie jest 2 łyżki majonezu,ale można z niego zrezygnować.
Komentarze