Puszysty sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Łatwy w wykonaniu,szybko znika ze stołu zarówno na przyjęciach i przy kawie.Pyszny i delikatny na różne okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    0,5 szklanki mąki
    0,5 mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru kryształu
    2 łyżki zimnej wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa :
    2 litry mleka słodkiego ( wiejskie - niepasteryzowane )
    kostka masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    4 jajka
    2 łyżki octu

    3 galaretki

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztrzepać jajka z octem i wlać na gotujące mleko lekko mieszać gotować ok 3 minut aż utworzą się grudki sera. Przecedzić przez sitko i ostudzić. Ubić białka z cukrem dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę lekko wymieszać i wylać na brytfankę i piec w temperaturze 170 stopni ok 20 minut. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę dodawać po trochę sera i ucierać. Masę serową wyłożyć na biszkopt,zalać tężejącą galaretką. Smacznego!!!

Porady

Ser ten zrobi się tylko z wiejskiego mleka ( krowiego )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy