Ciasto Pychotka bakaliowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto doskonałe na każdą okazję. To idealny deser do kawy lub herbatki. Warto je przygotować.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    350g mąki,
    250g margaryny,
    4 żółka,
    100g cukru,
    1 łyżka śmietany 18%,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    Pianka:
    1 słoiczek powideł węgierkowych,
    200g bakalii (orzechy, rodzynki, kokos),
    6 białek,
    150g cukru,
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    Masa budyniowa:
    500 ml mleka,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    5 łyżek cukru pudru,
    200g masła,
    1 kieliszek spirytusu,
    Polewa:
    2 łyżki masła,
    3 łyżki kakao,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki wody,
    orzechy włoskie do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto pychotka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
  • 2. Pianka: Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 35cmx24cm. Ciasto smarujemy połową powideł i posypujemy połową bakalii. Trzy białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy połowę cukru i połowę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą częścią ciasta robimy to samo co z pierwszą. Pieczemy dwa jednakowe ciasta.
  • 3. Masa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier waniliowy i mąki. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ziemny budyń. Ucieramy. Na końcu wlewamy spirytus i ucieramy. Masę wykładamy na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównujemy. Na masie układamy drugie ciasto (pianką do dołu).
  • 4. Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładamy do garnuszka i zagotowujemy. Studzimy. Gęstą polewę rozsmarowujemy na cieście. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować